przepis i zdjęcia jeszcze z lata, ale na jesienne wieczory jest ona idealnym dodatkiem do pysznej, rozgrzewającej herbatki ( na którą "przepis" w dalszych postach.. )
inspiracja: mojewypieki.com
POTRZEBUJEMY:
300g mąki pszennej
6g drożdży suchych lub 12g drożdży świeżych
125ml mleka (pół szklanki)
1 jajko+1 jajko do posmarowania
50g roztopionego masła
45g cukru
1/4 łyżeczki soli
kruszonka:
50g miękkiego masła
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8g (opakowanie) cukru waniliowego
WYKONANIE:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ścierką. Zostawić do urośnięcia (ok.90 minut).
Przygotować kruszonkę:
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Ciasto obsypać.
Po tym czasie keksówkę (13 x 27cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do formy. Rabarbar i truskawki pokroić na małe kawałki, wbić w ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz