piątek, 12 września 2014

morning meringues

choroba się mnie jeszcze trzyma, więc by nie leżeć trzeci dzień w łóżku.. postanowiłam czas spędzić "bardziej aktywnie" HAHA
deserem, który stworzyłam stały się uwielbiane przez moją mamę "styropianki"-czyli po prostu beziki
~~ 
i'm ill and i'm so bored so i decided to do something more active HAHA.
i made my mom's favourite dessert - meringues.




POTRZEBUJEMY:
3 białka / 3 egg whites
150g cukru / 150 grams of sugar
szczypta soli / pinch of salt
kieliszek soku ze świeżej cytryny /  about 10 spoons of lemon juice

WYKONANIE:
Białka ubijamy na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem). Partiami dodawać cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Następnie stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając.
Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę urosną.
Piec około 70 - 80 minut w temperaturze 120ºC (czas pieczenia zależy od piekarnika), lub dłużej i nawet w niższej temperaturze, jeśli lubicie bardziej wysuszone bezy.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki.com
~~
Egg whites whip to stiff mixer on high speed, adding a pinch of salt. They must be really stiff (best to do a test container turning them upside down). Batch add sugar (very important), one spoon, whisking constantly. 
Then gradually pour the lemon juice, whisking. 
The mass of beige apply to piping bag and squeeze to plate meringue. Leave small gaps between them - some will grow. 
Bake for about 70 - 80 minutes at a temperature of 120 ° C (baking time depends on the oven), or more, and even at a lower temperature, if more drying like meringue.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz