niedziela, 21 września 2014

just two carrots

wczorajszy dzień spędziłam z przyjaciółką-Alą.
na rowerach objechałyśmy kilka secondhandów w poszukiwaniu jesiennych inspiracji, 
a po obiedzie upiekłyśmy ciasto marchewkowe z przepisu Mai 
i razem z Patrykiem pojechaliśmy na "piknik".
~~
yesterday i was with my friend in some secondhands
and after it we were (me, Alice and my boyfriend-Patrick) on our little picnic.
also we made a great carrot cake!


POTRZEBUJEMY:
2 marchewki / 2 carrots
2 szklanki mąki tortowej pszennej / 2 glasses of flour
4 jajka / 4 eggs
niepełna szklanka oleju / half a glass of oli
niepełna szklanka cukru / half a glass of sugar
łyżka cynamonu / spoon of cinnamon
2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons of baking powder
szczypta soli / pinch of salt


WYKONANIE:
Marchewkę obrać i zetrzeć na wiórki.
Jajka ubić z solą, a pod koniec dodać również cukier.
Do masy dodać mąkę, olej, cynamon i proszek. Zmiksować wszystko do połączenia.
Dodać marchew i zmiksować.
Ciasto przelać do formy i piec w 175'C przez ok. 45 minut (do "suchego patyczka")
Smacznego!
~~
Peel and grate the carrots into chips.
Whisk eggs withs salt, and at the end add the sugar.
Add the flour, oli, cinnamon and powder. Mix everything to combine.
Add carrots and mix again.
Pour batter into the mold and bake at 175'C for approx. 45 minutes (a "dry stick")








A niedługo..
przepis na mini-szarlotki z dodatkiem jabłek prosto z ogrodu!
:)

~~
Soon.. apple muffins with apples from my garden :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz