we wcześniejszych postach pojawiło się już to ciasto, lecz dzisiaj występuje w nowej odsłonie!
przepis ten sam, lecz ilość składników zmniejszyłam o połowę i zmieniłam spody. nie wiem dlaczego je tak uwielbiam. to chyba sprawka połączenia letnich owoców, czekolady i śmietanki. tort sam w sobie jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. warto jednak pamiętać, by dobrze namoczyć spód, bo ciasto będzie za suche.
2 opakowania 1-warstwowego jasnego spódu biszkoptowego ( przeznaczonego do tart )
szklanka wody z cytryną
krem oreo:
200ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
250g serka masarpone
8-10 sztuk ciasteczek oreo
1-2 banany
+dżem jagodowy
polewa czekoladowa:
80ml śmietanki 36%
100g gorzkiej czekolady
dekoracje:
według uznania:
owoce, bita śmietana, ciasteczka..
umieszczamy pierwszą warstwę biszkoptu na talerzu i namaczamy wodą z cytryną.
krem oreo: kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. dodać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszając szpatułką. na koniec wsypać drobno pokruszone ciasteczka oreo i drobno pokrojonego banana, całość wymieszać. pierwszy spód posmarować dżemem i wyłożyć krem. od drugiego spodu odcinamy dookoła brzegi (jak widać na zdjęciu-górny biszkopt ma mniejszą średnicę, od dolnego). układamy go na masę.
polewa: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić posiekaną czekoladę i bardzo delikatnie wymieszać!.
ciepłą polewę wylać na ciasto-góra i brzegi. ułożyć dekoracje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz