wtorek, 24 marca 2015

marchewkowe z polewą


jedno marchewkowe już było, lecz szybsze i prostsze. trzeba przyznać, że ta wersja zabiera troszkę więcej czasu, ale uwierzcie mi! warto! smakuje nieziemsko, szczególnie w obecności gorącej herbaty z dodatkiem przypraw korzennych. za przepis dziękuję pięknie koleżance Adzie.


szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
2/3 szklanki cukru
pół szklanki oleju
4 jajka
3 średnie marchewki
wg uznania: ananas w puszce (ja dałam około 5 plasterków), orzechy włoskie-pokruszone, rodzynki

jajka ubić. dodać olej, wymieszać. dodać mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawę piernikową. wymieszać. dodać ananasa, marchewkę, orzechy, rodzynki-wymieszać. ciasto wyłożyć na formę. piec w 175'C przez około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".


obowiązkowa pyszna polewa:
300g serka philadelphia
90g masła, w temperaturze pokojowej
1,5 szklanki cuku pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu
garść orzechów włoskich
szczypta cynamonu


masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera. utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. polewę wylać na wystudzone ciasto. udekorować orzechami i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz