piątek, 7 listopada 2014

zapiekany makaron z łososiem i mozzarellą


                                
dzisiejszy przepis jest pomysłem na szybki, łatwy i pyszny obiad lub kolację! wyczuwalny smak łososia, zapieczonego sera i pikantnego pieprzu.. z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale wieczorne światło było paskudne!


300 g makaronu w kształcie rurek
1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne

sól, pieprz czarny
100 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki


100 g (1 szklanka) grubo tartego sera (np.gouda)

80 g mozzarelli, posiekanej lub poszarpanej
60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%
limonka, do skropienia

piekarnik nagrzać do 200 stopni. formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek. makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente -  lekko twardy). odcedzić. na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać czarnym pieprzem. wyłożyć resztę makaronu i przykryć mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. znów doprawić czarnym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne. wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. podawać skrapiając sokiem z limonki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz